sobota, 2 listopada 2013


Przygotowanie: godzina Zapiekanie: 20 minut Porcja: 430 kcal Składniki na 8 porcji: 60 dag mielonego mięsa 2 kg ziemniaków 3 cebule 2 łyżki masła 3/4 szklanki mleka 2 ząbki czosnku łyżka oleju 1/2 szklanki bulionu z kostki 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego jajko sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa   Przygotowanie:   1. Cebule i jeden ząbek czosnku obrać. Cebule pokroić w krążki, zeszklić na gorącym oleju, dodać posiekany ząbek czosnku. 2. Wrzucić mięso, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać koncentrat, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.   3. Dusić 15 minut często mieszając. Mięso wyłożyć na dno żaroodpornej formy. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie.   4. Odcedzić, przestudzić, zemleć w maszynce albo utłuc. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.   5. Dodać do ziemniaków wraz z masłem i mlekiem, wymieszać, przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Purée wyłożyć na mięso.   6. Jajko roztrzepać, posmarować wierzch zapiekanki. Zapiekać 20 minut w temp. 180°C.
btw polecam gości od pozycjonowania stron internetowych Stylem pozycjonowanie za granicą
Do usłyszenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz